Om maar met de deur in huis te vallen: een bezwaar WOZ kan je mogelijk veel geld besparen. De hoogte van de WOZ waarde hangt namelijk samen met de belastingen die je betaalt aan de gemeente en de Belastingdienst. En hoe hoger de WOZ-waarde is, des te meer belastingen je betaalt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan inkomstenbelasting, waterschapsbelasting, rioolheffing, Eigenhuisforfait en onroerende zaakbelasting.
Hoe wordt de WOZ waarde bepaald?
Elk jaar bepaalt de gemeente waar je woont de hoogte van de WOZ waarde. Ze kijkt hierbij naar een aantal zaken, zoals de staat en ligging van de woning, de grootte, de inhoud van het pand en de prijs waarvoor vergelijkbare woningen in de voorgaande periode zijn verkocht. In veel gevallen worden deze factoren in een computermodel verwerkt, waarna er een automatisch gegenereerde WOZ-waarde uitrolt. Het kan echter zo zijn dat er zich zaken of omstandigheden voordoen die niet worden meegenomen, maar wel van invloed zijn op de WOZ waarde. Je kunt hierbij denken achterstallig onderhoud van de woning, een verouderde badkamer of keuken, de aanwezigheid van asbest, een verslechterde buurt of een ongunstig bestemmingsplan. Dit zijn allemaal zaken die ervoor zorgen dat de werkelijke WOZ-waarde lager is dan de waarde zoals bepaald door de gemeente. Mochten deze punten relevant zijn, overweeg dan een bezwaar WOZ.
Hoe vaak maken mensen bezwaar WOZ?
Momenteel maken verrassend weinig mensen gebruik van de mogelijkheid tot het maken van een bezwaar WOZ. Zo’n 2% van de mensen die een huis of ander onroerend goed bezitten, besluiten om bezwaar te maken. Ruim van de helft van deze bewaren wordt vervolgens gehonoreerd door de gemeente. De kans op succes en (dus) kostenbesparingen is derhalve erg groot. En toch besluit het overgrote gedeelte van de mensen de tijd of de moeite niet te nemen. Veel gehoorde argumenten hiervoor zijn dat de kans op succes waarschijnlijk toch niet groot is, of dat het teveel tijd en moeite kost. Daarbij zijn er veel mensen die niet eens weten dat het mogelijk is om een bezwaar WOZ in te dienen. En dat is een gemiste kans, want uit onderzoek blijkt dat je met een succesvolle bezwaarprocedure gemiddeld 270 euro kunt besparen.
Hoe dien ik een bezwaar in?
Je kunt het bezwaar zelf indienen bij de gemeente of je kunt dit doen samen met een gespecialiseerde partij. Het is daarbij sowieso van belang dat je het bezwaar indient binnen zes weken na ontvangst van de WOZ-beschikking. Het voordeel van het samenwerken met een professional, is dat dit je veel tijd scheelt en de kans op succes groter wordt. De taxateur kan vooraf een goede inschatting maken van wat de WOZ-waarde van je woning zou moeten zijn en welke argumenten voor verlaging kunnen worden aangedragen. Als het bezwaar tijdig is ingediend, dan moet de gemeente hetzelfde kalenderjaar met een reactie komen. Grote kans, dat je bezwaar WOZ wordt gehonoreerd en je jezelf veel geld bespaart!
Geef een reactie