Om optimaal te kunnen blijven ondernemen, is het nodig om te blijven investeren. De aanschaf van nieuwe zakelijke benodigdheden zijn voor een ondernemer echter in deze financieel onzekere tijden een flinke hersenkraker. Enerzijds wil je blijven investeren in je bedrijf, anderzijds wil je ook zoveel mogelijk reserve aanhouden omdat de financiële gevolgen van de Covid-19 pandemie nog altijd niet te overzien zijn. Een oplossing kan zijn om gebruik te maken van financial lease.
Financial lease is een vorm van geldlening waarbij enkel het juridisch eigendom van het gefinancierde object bij de geldverstrekker valt. Het economische eigendom komt terecht bij degene die de financial lease afsluit. Het meest bekende voorbeeld van een financial lease is natuurlijk het leasen van een auto, maar ook andere bedrijfsmiddelen die je als ondernemer voor je bedrijf nodig hebt zou je met financial lease kunnen financieren. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van grote machines die je nodig hebt om bij te blijven in de laatste technologische innovaties in de branche waarin je actief bent. Het financieren van de aankoop middels lease komt in de praktijk neer op het spreiden van het aankoopbedrag zodat je niet te diep in je reserves hoeft te duiken om te blijven investeren in je onderneming.
Financial lease aanvragen
Financial lease aanvragen doe je bij een financiële instelling die een vergunning van de Nederlandsche Bank heeft gekregen om geld uit te lenen. Dit kan bijvoorbeeld een bank zijn, maar er zijn ook verschillende lease- en financieringsmaatschappijen die met eigen middelen leasecontracten af kunnen sluiten.
De bijkomende kosten van een financial lease
Met een financial leasecontract wordt alleen de aankoop van een bedrijfsmiddel gefinancierd. In het geval een leaseauto komen de verzekering, brandstof en eventuele onderhoudskosten dus voor je eigen rekening. Dit zijn kosten die buiten je leasecontract vallen. In de meeste gevallen heeft je financial lease overeenkomst een vaste looptijd. Gedurende die periode betaal je de voorfinanciering terug aan je kredietverstrekker. Deze brengt je voor het voorfinancieren ook een rente in rekening die je maandelijks bovenop je aflossingstermijn voldoet aan je kredietverstrekker. Op dit moment is de rentestand laag en is het interessant om door middel van een leaseconstructie aankopen te doen. Bij een hele hoge rente is het juist wellicht interessanter om vanuit je eigen reserves te financieren.
Ook na het afsluiten van een leaseovereenkomst kun je er nog voor kiezen om meer vanuit je eigen reserves te financieren, bijvoorbeeld als de gevolgen van Corona meevallen voor je onderneming. In de meeste gevallen is het toegestaan om je leasecontract vervroegd af te kopen door versneld af te lossen. Op die manier houd je dus niet alleen grip op je investeringsagenda, maar ook op je bedrijfsfinanciën.
Bron: Kredietdesk.nl
Geef een reactie