De meeste mensen hebben inmiddels wel gehoord van Bitcoin en andere cryptovaluta. De meesten begrijpen ook dat het een digitale valuta is en dat je ermee kunt betalen en erin kunt handelen. Maar hoe en waarom een Bitcoin waarde heeft is voor veel mensen nog raadselachtig. In dit artikel willen we je uitleggen hoe het kan dat dit virtuele betaalmiddel ook echt iets waard is.
Wat Bepaalt De Waarde Van Bitcoin Niet?
Laten we daar even mee beginnen. Bitcoin is bijvoorbeeld geen bedrijf. Het is een Open Source-netwerk. Als je bitcoins koopt, bezit je dus geen aandelen in een onderneming. Het is niet de winst die de waarde bepaalt. Bitcoin wordt ook niet uitgegeven door een overheid of (centrale) bank, zoals het geld in je portemonnee. De prijs ervan kan daarom ook niet worden beïnvloed door monetair beleid, inflatie of economische groei of krimp. Goed, dat is uit de weg.
Wat Bepaalt De Waarde Dan Wel?
De volgende omstandigheden hebben invloed op de waarde van bitcoins:
Vraag en aanbod
Zoals met de meeste goederen en diensten in onze economie wordt ook de waarde van Bitcoin grotendeels bepaald door vraag en aanbod. Veel vraag maakt het aanbod schaarser en de prijs dus hoger. Simpel en doeltreffend.
Regulering door overheden
Cryptovaluta zijn een nieuw verschijnsel en overheden vinden het lastig om er regels voor te bedenken. Sommige landen omarmen het fenomeen, andere landen zijn erg terughoudend. Er zijn veel regels in ontwikkeling, maar het duurt lang voor ze ook echt worden ingevoerd. Sommige investeerders willen graag regulering om meer zekerheid te hebben. Vooral grote investeerders wachten hier waarschijnlijk op. Voor anderen is reguleren van crypto’s juist niet de bedoeling. Deze onduidelijkheid heeft zeker invloed op de prijs.
Concurrentie met andere crypto’s
Bitcoin was de eerste, maar is nu zeker niet meer de enige. Op dit moment zijn er ruim 2000 crypto’s in omloop. De meeste daarvan zijn onbelangrijk en zullen waarschijnlijk snel weer verdwijnen. Maar crypto’s zoals Ripple, Ethereum en EOS zijn belangrijke concurrenten. Net als in elke markt bepaalt de prestatie ten opzichte van de concurrentie ook de waarde van bitcoin.
Interen regulering
Bitcoin is zoals gezegd een Open Source-initiatief. De code is gewoon op internette bekijken en wordt door een klein groepje programmeurs beheerd en aangepast. Hoe goed of hoe slecht dit gebeurt (in de ogen van de mensen die het gebruiken) bepaalt ook de waarde van de bitcoin. Gaat het intern helemaal mis, dan stappen mensen natuurlijk snel over naar een alternatief.
Het aantal handelsplatformen
Sommige crypto’s zijn allen te verkrijgen en te verhandelen via obsure, onbetrouwbare platformen. Dit wekt geen vertrouwen van investeerders. De waarde ervan ligt dan ook laag. Dit in tegenstelling tot Bitcoin, Ethereum en andere grote crypto’s. Deze zijn op tientallen platformen te verkrijgen, waaronder de grootsten en betrouwbaarsten, zoals Binance en CoinBase. Aanwezigheid op deze platformen geeft vertrouwen en dus waarde.
Geef een reactie