Je staat bij de pinautomaat en denkt 100 euro te pinnen maar helaas, je saldo is niet voldoende. Iedereen heeft dat wel eens meegemaakt, is net de rekening afgeschreven van de inboedelverzekering die je was vergeten. Een uitkomst is dan een minilening, redelijk klein bedrag met een korte looptijd. Hoe werkt een minlening precies? Wanneer moet je terug betalen en wat zijn de voor en nadelen van een minilening?
Wat is een minilening?
Een minilening is een geldlening die binnen een paar weken moet worden terugbetaald. Je kunt een bedrag lenen wat varieert tussen de 100 en maximaal 1500 euro. Een toetsing bij het BKR is niet verplicht aangezien het bedrag maximaal 1500 euro is. Heb je een negatieve BKR registratie dan kun je dus ook een minilening afsluiten. Geld lenen met BKR registratie is dus mogelijk. Een minilening is bedoeld als je even zonder geld zit, bijvoorbeeld om een week te overbruggen tot je salaris wordt gestort.
Voordeel van een minilening is dat je snel het geld op je rekening hebt staan. Voor dat het wordt goedgekeurd moet je wel je gegevens invullen, vaak wordt er ook om een loonspecificatie gevraagd om te beoordelen of je in aanmerking komt. Bij sommige instelling wordt er specifiek gekeken of je wel voldoende verdient, of dat je zelfstandig werkt wat vaak een probleem is.
Hoeveel kun je lenen?
Het concept zit vrij eenvoudig in elkaar. Er wordt gewerkt met ronde bedragen, beginnen bij 100 euro tot een maximum van 1500 euro. Hier komen we straks nog even op terug. Dus 200, 300, 500, het is allemaal mogelijk. Bij de grotere bedragen vanaf 600 mag je wel iets langer doen over het terugbetalen. De regel blijft dat je het gehele bedrag terugbetaald inclusief de vergoeding in een keer.
Bedragen hoger als 1000 euro
Wil je 1000 euro of het maximale bedrag van 1500 euro lenen? Dan heb je de mogelijkheid om dat in twee termijnen terug te betalen inclusief de kosten. De looptijd wordt verlengd naar 62 dagen. Halverwege ( 31 dagen ) betaal je het eerste gedeelte van de lening terug, na totaal 62 dagen het restant van de lening. Door de hogere bedragen heb je een beetje meer de tijd om aan je betalingsverplichting te voldoen.
Wat kun je als eerste keer lenen?
Heb je nog niet eerder een minilening aangevraagd dan kun je maximaal 800 euro lenen. Vindt de kredietverstrekker het niet verantwoord dan kan die het bedrag nog verlagen. Heb je netjes alle terugbetaald binnen de vereiste tijd? De volgende keer kun je dan het maximale bedrag van 1500 euro lenen.
Wanneer moet je een minilening terugbetalen?
Een minilening moet relatief snel worden terug betaald inclusief de kosten. Per aanbieder zitten er wel wat verschillen in de lengte van de looptijd. Over het algemeen worden de onderstaande looptijden gehanteerd. Hoe hoger het bedrag hoe langer de looptijd.
- 15 dagen
- 30 dagen
- 45 dagen
- 62 dagen
Betaal wel op tijd terug! Bij een te late betaling worden er veel kosten in rekening gebracht. Kun je echt niet terugbetalen binnen de afgesproken termijn? Neem contact op met de kredietaanbieder en overleg.
Voor en nadelen minilening
Er zijn wel wat voor en nadelen aan de minilening verbonden. Het grootste voordeel wat de minilening heeft is dat het zeer snel is geregeld. Bij enkele aanbieders kun je binnen 30 minuten al over het geld beschikken. Het is makkelijk om een minilening aan te vragen, een kopie van je loonstrookje is al voldoende. Wel is het verplicht een vaste betrekking te hebben in loondienst. Ben je zelfstandig ondernemer dan is het niet mogelijk een minilening aan te vragen.
Je betaald geen rente
Bij een minilening betaal je geen rente. Voorheen werd er rente gerekend, sinds de wetgeving is veranderd mag er geen rente meer worden gerekend. Wel mogen de aanbieders administratiekosten in rekening brengen.
De minilening is een handig product als je even niet beschikt over geld. Ter overbrugging tot je salaris krijgt. Houd je wel aan de voorwaarden anders is de minilening een duur product.
Geef een reactie