Voordat je ging scheiden woonde je in een huis met spullen die gezamenlijk gekocht zijn. Maar wat moet er nu gebeuren met de gezamenlijke inboedel? Helaas moeten jullie toch samen de inboedel gaan verdelen. Vaak gaat het om een grote hoeveelheid van spullen en is het dus belangrijk om eerst alles te inventariseren op prijs. Zo wordt er altijd een eerlijke verdeling bij scheiden gemaakt.
Overzicht maken en waarde bepalen
Een van de allereerste dingen die je moet doen is een overzicht maken van de gezamenlijke spullen. Zo weet je wat je in huis hebt. Verder zorg je ervoor dat de spullen die van jou zijn apart worden gezet, zodat je die niet meer kwijt kunt raken. Als alle spullen eenmaal verdeeld zijn dan moet je er een waarde aan geven. Dat kan emotionele waarde zijn zoals een reden waarom dat object waardevol is. Daarnaast heb je natuurlijk ook de waarde in geld. Zo weet je hoeveel je elkaar straks eventueel moet betalen ter compensatie.
Verlanglijstje en verdeling
Nadat de waardes aan de spullen gegeven zijn, dan is het tijd om te bepalen wat jullie beide graag willen hebben. Je maakt er een verlanglijstje van en zet er eventueel een reden bij waarom jij het wilt of nodig hebt. Mocht je de waarde niet weten dan kun je altijd een taxateur raadplegen. Zo kan er uiteindelijk een eerlijke verdeling worden gemaakt.
Ter compensatie
Natuurlijk ga je het nooit helemaal met elkaar eens worden. Als er iets is wat beide partijen willen dan kun je iets ter compensatie aanbieden. Zo moet je wel even onderhandelen, maar met enkele compensatie komt het meestal wel goed. Zo kom je er redelijk uit.
Mediator
Mocht het verdelen van de inboedel toch lastiger zijn dan verwacht, dan is het tijd om naar een mediator te gaan. Een mediator helpt, jou met het verdelen van de inboedel en het maken van bepaalde afspraken. Daarnaast praat de mediator met beide partijen apart, zodat er geen onenigheid ontstaat tijdens het gesprek. Voorbeeld van zo een mediator is Meesters in Mediation. Als er eenmaal over onderhandeld is dan worden de afspraken op papier gezet en doorgegeven aan de rechter. Als iemand er niet mee eens is dan kan er een bezwaar worden ingediend en gaat het door naar de rechter. Zo is er altijd wel een oplossing.
Geef een reactie