Een vaststellingsovereenkomst is, zoals de naam al aangeeft, een overeenkomst. Echter betreft het een bijzondere overeenkomst wanneer er sprake is van een geschil of andere onzekere situatie. De vaststellingsovereenkomst (ook wel vso) komt het meeste voor bij ontslagzaken. Vaak beslissen de werkgever en werknemer gezamenlijk om een contract te beëindigen. Lees nu verder en ontdek alles over vaststellingsovereenkomsten!
Is een beëindigsovereenkomst hetzelfde als een vaststellingsovereenkomst?
De term vaststellingsovereenkomst wordt dus vaak aangeduid als VSO. Echter lees je ook vaak de term beëindigsovereenkomst, dit betekent echter hetzelfde als een vaststellingsovereenkomst. Het betreft beide namelijk het einde van een overeenkomst, ook wel contract.
Vaststellingsovereenkomst en contract voor bepaalde tijd
Wanneer je in dienst bent op basis van een contract voor bepaalde tijd is het raadzaam om te kijken of het contract een opzegmogelijkheid bevat. Als dit niet het geval is, is het voor jouw als werknemer niet mogelijk om het contract vroegtijdig te op te zeggen en in aanmerking te komen voor de WW. De WW-rechten gelden pas weer na de afloopdatum van het contract voor bepaalde tijd zonder opzegmogelijkheid. Een vaststellingsovereenkomst voor een contract voor bepaalde tijd is dus pas te realiseren wanneer in de overeenkomst een opzegmogelijkheid is opgenomen.
Hoe werkt een vaststellingsovereenkomst bij zwangerschap?
Zwangerschap is een uitzondering op contactontbinding. Tijdens de zwangerschap kan namelijk een vaststellingsovereenkomst worden aangegaan, ook wanneer het contract geen opzegmogelijkheid bevat. Een zwangere werkneemster profiteert namelijk van extra ontslagbescherming. Tijdens de zwangerschap kan dus een vaststellingsovereenkomst worden aangegaan, zonder dat je WW-rechten in gevaar komen.
Hoe werkt het met een vaststellingsovereenkomst als je (langdurig) ziek bent?
Wanneer je een VSO krijgt aangeboden als je ziek bent is het in de meeste gevallen niet voordelig om hiermee akkoord te gaan. De kans is namelijk groot dat je hierdoor niet in aanmerking komt voor een uitkering. Er zijn uiteraard uitzonderingen op de regel, bijvoorbeeld wanneer de oorzaak van je ziekte op de werkvloer of tijdens de werkzaamheden heeft plaatsgevonden.
Hulp nodig met regeling vaststellingsovereenkomst?
Heb je twijfels of je ontslag rechtmatig is? Of wil je weten of je recht hebt op een vergoeding of oprotpremie? Dan is het raadzaam om hulp in te schakelen van specialisten. Een specialist kan je precies vertellen of je rechtmatig bent ontslagen en of je recht hebt op eventuele vergoedingen.
Geef een reactie