Vanaf 1 januari 2008 moet een eigenaar van een woning bij verkoop of verhuur van het huis een zgn. energielabel overhandigen aan de nieuwe koper of huurder. Het energielabel geeft een inzicht in de energiezuinigheid van de woning. Het vertelt de nieuwe koper of huurder iets over de mate van isolatie van de vloer, de (buitenmuren en het dak. Ook is te zien hoe zuinig de installaties zijn voor verwarming, warm water en ventilatie. Het energielabel is bedoeld om mensen te stimuleren en bewust te maken van de energiebesparende mogelijkheden voor hun huis. Vanaf 1 januari 2021 is er wederom weer wat veranderd in de wet- en regelgeving. In deze blog van https://www.energielabelprijzen.nl/ lees je er alles over.
Wat is het energielabel?
Het energielabel is te vergelijken met de energielabels voor bijv. witgoed en auto’s. Daarop is een schaalverdeling te zien van A t/m G, waarbij ‘A’ een zuinig huis voorstelt, en ‘G’ een minst zuinig huis voorstelt. Een erkende adviseur mag een energielabel voor uw woning uitgeven. De geldigheid van het label is dan 10 jaar.
Is het energielabel verplicht?
Ja, het energielabel is vanaf 1 januari 2008 verplicht. Dan moeten eigenaren van woningen bij verkoop of verhuur het label kunnen overhandigen aan de nieuwe koper of verhuurder. Voor huurwoningen van een woningcorporatie geldt een ingangsdatum van 1 januari 2009.
Is een energielabel verplicht voor een huis dat in 1998 (of later) is gebouwd?
Als uw woning in 1998 of later is gebouwd dan is er vooraf al een berekening gemaakt van de energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van uw huis. Deze is bij de bouwvergunning ingediend bij de gemeente. Als de bouwvergunning niet langer dan 10 jaar geleden is uitgegeven, dan geldt deze EPC als energielabel.
Hoe kom ik aan een energielabel?
U kunt een energielabel laten uitgeven door een gecertificeerde adviseur. Daarvoor is het nodig dat uw huis aan een onderzoek wordt onderworpen. U vind hier een lijst met gecertificeerde adviseurs bij u in de buurt.
Wat is er veranderd in 2021 m.b.t. het Energielabel?
Vanaf 1 januari 2021 moeten woningeigenaren voor een nieuw energielabel een afspraak maken met een energieadviseur. Zo’n gespecialiseerde adviseur komt langs en bekijkt de woning kritisch. Vervolgens stelt de adviseur een energielabel letter vast. Deze moet vervolgens in de verkoop- of in de verhuur omschrijving worden opgenomen. We hopen dat je op de hoogte bent. Mocht je vragen hebben stel ze gerust.
Geef een reactie