Als jij in je hoofd al hebt uitgemaakt dat je liever opdrachten gaat uitvoeren voor iemand of meerderen, zonder dat je in hun dienst werkt, en je daar de juiste overeenkomsten kan voor opstellen, dan kan je voluit gaan voor het ZZP statuut.
Hoe kan je nu ZZP’er worden?
Je staat op het punt een grote stap te nemen. Wat je dus ook automatisch voor een paar praktische zaken zet die je te doen staan. Denk vooral bij een zelfstandig statuut niet alleen aan de voordelen, je hebt namelijk vooreerst een aantal verplichtingen om aan te voldoen!
- Bepaal je handelsnaam en schrijf je in bij de Kamer van Koophandel. Eens dat is gebeurd kan de inschrijving bij de Belastingdienst gedaan worden. Jouw onderneming zal dan ook normaal gezien vallen onder de wettelijke vorm van éénmanszaak.
- Je moet voldoen aan het urencriterium. (dat betekent dat je minimum 1225 uren per jaar effectief moet presteren voor jouw zaak.)
- Het is van het grootste belang dat je je steeds als zelfstandig presenteert ten opzichte van je opdrachtgevers.
- Bekijk de mogelijkheden voor het inhuren boekhouder of dit rendabel voor je zal zijn.
Je status als ZZP’er en de daaruitvolgende belastingen.
De belastingen waar jij aan onderhevig zal zijn, noemt men de inkomstenbelasting en de BTW (of belasting op omzet). Daarom is het dubbel belangrijk dat je echt zelfstandig werkt. Als je voor een opdrachtgever verplichte en door hun aangegeven werken uitvoert dan zal je door de controle-organen van de belastingdienst gezien worden als iemand met een dienstbetrekking. En dat is voor iedereen te vermijden…
Mocht je het hier even niet meer weten, en wil je echt wel zeker zijn hoe aan alles te beginnen zonder dat je onmiddellijk grote fouten maakt, dan kan je via de Belastingdienst een MODELOVEREENKOMST invullen. Verplicht is dit niet, maar het kan echt wel van pas komen. Het zal daarin duidelijk worden of je opdrachtgever een werknemer (dienstbetrekking) of dan wel een zelfstandig ondernemer voor zich heeft. Dat is de zekerheid die de opdrachtgever graag zal zien.
Wat mag je ook zeker niet vergeten?
Zoals al aangegeven hierboven, moet je steeds zorgen dat je voldoet aan je urencriterium. Dat is van het grootste belang om te kunnen genieten van verschillende belastingvoordelen. Ook kijk je best uit naar een goeie verzekering. Want het spreekt natuurlijk vanzelf dat als jij niet kan werken, er geen geld in het laatje komt. Je zal dat natuurlijk zelf moeten regelen, jij bent je eigen werkgeven per slot van rekening. Laat je heel goed informeren door je verzekeraar en denk daarbij aan zowat elk risico dat je kan lopen. De meest voorkomende en vaakst gebruikte zijn:
- brandverzekering
- rechtsbijstandverzekering
- aansprakelijkheidsverzekering
- vervoerdersaansprakelijkheid
- verzekering voor je materiaal
En zo zijn er nog wel een aantal die je in acht moet nemen. Als je dat allemaal netjes hebt geregeld gekregen dan kan je aan de slag. Hou het duidelijk, veilig en georganiseerd! Je kan ook genieten van voordelen door bijvoorbeeld een tankpas aan te schaffen of een zakelijke energie of tv contact af te sluiten.
Geef een reactie