Iedere startende of al gevestigde ondernemer moet wel eens een zakelijke lening aanvragen of heeft krediet nodig om te investeren in bedrijfsmiddelen. Denk daarbij aan roerende zaken zoals machines, bedrijfsauto’s of inrichting voor je fabriekshal of kantoor. Of je hebt een financiering nodig om je bedrijfspand te verbouwen. Lees verder om alles te weten te komen over de informatie die de geldverstrekker nodig heeft.
De voorbereiding
Een zakelijke lening aanvragen begint met een goede voorbereiding. Zorg ervoor dat je je administratie op orde hebt. De aanpak van de aanvraagprocedure kan per bank verschillen. Het hangt er ook vanaf of je bij de geldverstrekker al klant bent, het aanvraagproces kan dan sneller gaan. Iedere geldverstrekker of bank wil graag weten wie de aanvrager is, waar de lening of krediet voor nodig is en of het geleende geld kan worden terug betaald. Op deze manier wordt van elke zakelijke lening een risicoinschatting gemaakt.
Daarom wil zij graag inzage hebben in de financiële prestaties van je onderneming. Je zult dan de jaarrekening van de afgelopen 2 of 3 jaar moeten aanleveren. Daarnaast zal de bank ook een goed onderbouwde begroting over het lopende en het volgende jaar willen inzien. Maar er is waarschijnlijk meer nodig aan informatie.
Denk daarbij aan het ondernemingsplan, een debiteurenoverzicht en de aangifte van de inkomstenbelasting van afgelopen jaar. Er zijn ook particuliere geldverstrekkers die geld verstrekken. Ook deze maken vooraf een risico inschatting maar deze vragen een stuk minder documentatie waardoor je sneller over het geld kan beschikken. Een goed alternatief wanneer zo snel mogelijk over je zakelijke lening dient te beschikken.
De aanvraag
Als het gaat om je investering zal er ook informatie worden gevraagd over bijvoorbeeld de specificatie en de capaciteit van de machine die je wilt aanschaffen. Bij een investering in onroerend goed, zal de geldverstrekker ook het taxatierapport of bouwovereenkomst willen inzien. Zorg er verder voor dat je kredietaanvraag goed onderbouwt, laat zien dat je de rente en de lening zelf kunt terugbetalen. Het eigen vermogen bijvoorbeeld zal een goed beeld geven over je aflossingscapaciteit.
Het is tevens van belang dat je goed aangeeft of je het gehele bedrag wilt lenen of dat je een gedeelte zelf kunt financieren. Zorg ervoor dat je je kredietbehoefte goed berekent, zodat je voldoende krediet aanvraagt.
Een zakelijke lening aanvragen: het aanbod
Nadat je de aanvraag persoonlijk hebt toegelicht, zal de geldverstrekker de aanvraag beoordelen. Daarna zal je een offerte ontvangen. Als je het aanbod en de voorwaarden accepteert, komt de gevraagde lening beschikbaar. Gedurende de looptijd van de lening zal de geldverstrekker of de bank regelmatig informeren naar de ontwikkelingen binnen je bedrijf. Zij zal daardoor steeds inzage hebben in de risico’s en de veranderingen daarin. De bank kan dan goed beoordelen of de overeengekomen lening nog steeds aansluit op de eventuele veranderende omstandigheden.
Geef een reactie